Toca Schalke

El conjunto alemán será el rival en cuartos de final de la Europa League

Demasiado castigo post europa

El Athletic pierde de manera injusta contra el Valencia en San Mamés.

Un recuerdo para nunca olvidar

Las olimpiadas del 92 fueron las mejores de la historia

Vuelve el hijo prodigo

Julen Guerrero el dios del Athletic vuelve para ser el entrenador del filiaal

El Athletic elimina al Manchester en una exhibición histórica

El athletic elimina de una manera sensacional .......

Tuesday, October 26, 2010

Si això és un home, la història d'un supervivent d'Auschwitz


Si això és un home, és l’obra mestra de l’escriptor italià Primo Levi. Publicada a l’any 1947, l’autor relata les seves vivències a la Segona Guerra Mundial, i en especial el seu pas per Auschwitz, el camp d’extermini més important del Tercer Reich.
El pròpi Primo Levi narra la història, on van apareixent diferents personatges amb els quals tracta al llarg de la lectura, però que, al cap i a la fi esdevenen com a secundaris. L’acció transcorre a diversos escenaris, com el camp de treball de Monowitz, o les diferents seccions d’Auschwitz.
Amb un llenguatge senzill i entenedor, però a la vegada dur i provocatiu, Primo Levi aconsegueix transmetre la tràgica situació general que es viu al camp polonès. Així, Si això és un home esdevé una reflexió total sobre què significa i entenem per humanitat. L’autor es planteja si es pot considerar ‘’persona’’ a un home, quan el  seu únic objectiu és resistir a la fam i el fred, Partint de la seva experiència, pretén fer reflexionar al lector sobre quina és la barrera que ens distingeix dels animals, en situacions terminals com la que es va viure als camps d’extermini. Aquesta reflexió és clau al llibre, el títol ja és un clar reflex de la intenció de l’autor en aquest sentit.
La fidel descripció dels fets, fa que la connexió entre l’autor i el lector arribi al seu punt àlgid. La senzillesa  i claredat que utilitza per explicar les diferents situacions, és simplement sensacional. El llegat històric que ens deixa Primo Levi amb l’obra Si això és un home, és d’un valor incalculable: exemples com  la narració d’una jornada al camp, com es vivia, com es parlava, com es sobrevivia, queden gravats als anals de la història del món.
No oblidar, per que tot això ha succeït, i que aquesta història pervisqui a la memòria de la gent, és vital per que no es torni a produir. Perquè no podem oblidar per molt tràgica que sigui la història, per que això seria oblidar a gent com Ana Frank o el mateix Primo Levi, perquè podríem cometre l’error d’ entrebancar amb la mateixa pedra, i no ens podem permetre entrebancar  de nou, no amb aquesta pedra.
Perquè entrebancar amb aquesta pedra seria oblidar a tota la gent que va mantenir viva l’esperança i les ganes de viure, a tota la gent que va lluitar per la llibertat, i el pitjor de tot, oblidar a les més d’onze milions de persones que van morir.




Per això, la història de Levi, i la de qualsevol supervivent d’una tragèdia com la de l’holocaust jueu, s’ha de tenir present a les nostres vides i transmetre-la.  Per que com introdueix Primo Levi:

‘’ Penseu que això ha passat:
Us confio aquestes paraules.
Graveu-les al vostre cor.
Quan sigueu a casa o aneu pel carrer.
Quan us fiqueu al llit o us lleveu;
repetiu-les als vostres infants.’’

Per que no ens podem permetre OBLIDAR.

Monday, October 18, 2010

La cruda realidad. Reseña de Territorio Comanche - Arturo Pérez-Reverte

Portada de Territorio Comanche
La cruda realidad. Este es el titulo perfecto para definir la obra de Arturo Pérez-Reverte: Territorio Comanche. Basada en las  experiencias del autor cubriendo las guerras yugoslavas, el propio Pérez-Reverte interpreta la narración de la obra. La estructura del libro se divide en seis partes con un orden fluido de recuerdos del autor en diversas guerras, centrado principalmente en el conflicto de los Balcanes a principios de los noventa. Con Márquez y el propio autor como protagonistas, la acción se desarrolla en diferentes escenarios bélicos como Bijelo Polje, Kukunjevac, Mostar o Bagdad.
 Con un lenguaje provocativo, grosero pero al fin y al cabo cuotidiano, Arturo Pérez-Reverte consigue transmitir al lector la dureza de las diversas situaciones que transcurren a lo largo de la obra. Así, Territorio  Comanche acontece como una crítica total a todo lo que deriva de la guerra tanto en el ámbito bélico, como en el periodístico. La dilatada carrera del autor hace que su razonamiento y crítica sobre todos los aspectos y temas que aborda, sea de un bagaje muy amplio, enriquecedora en todos los sentidos, incluso en muchas ocasiones apasionante.
Pérez-Reverte define Territorio Comanche como ‘’ el lugar donde el instinto dice que pares el coche y des media vuelta; donde siempre parece a punto de anochecer y caminas pegado a las paredes; donde oyes crujir bajo tus botas, y aunque no ves a nadie sabes que te están mirando’’. El hecho de que el titulo sea territorio comanche expresa perfectamente lo que representa la obra, y consigue explicar el autor a lo largo de esta. Tensión, miedo, rabia o  desesperación son los sentimientos que el lector puede percibir o incluso sentir cuando lee cualquier fragmento del libro.
La descripción meticulosa de las diferentes situaciones, hace que la conexión entre el autor y el lector llegue a su punto álgido. La sensacional muestra de la jerga del oficio periodístico en un conflicto bélico como shopping, deadline o la mentada ley de probabilidades en relación a la ley de Murphy, consigue que el ciudadano de a pie, lejos de un campo de batalla pueda llegar a comprender la dificultad del trabajo de un periodista bélico, en el que arriesgan la vida para sacar una noticia, la cual posiblemente no durará más de treinta segundos en un telediario. La frase más significativa que expresa totalmente este hecho: ‘’Nos pasamos la vida creyendo que nuestros esfuerzos, nuestro trabajo, lo que conseguimos a cambio de todo eso, son definitivos, estables. Creemos que van a durar; que nosotros vamos a durar. Y un día el cielo nos cae sobre la cabeza. Nada es tan frágil como lo que tienes, se dijo. Y lo más frágil que tienes es la vida’’
El humor negro, pero a la vez inteligente con el que se refiere a la muerte es sencillamente exquisito. La ironía, dureza y provocación con la que trata muchas situaciones trágicas, como que los protagonistas apuesten sobre las bombas que van a caer, o que el hecho de bajar a un sótano de una casa medio destruida, y encontrar una familia desnutrida y totalmente machacada por la guerra les resulte cuotidiano, hace que el lector reflexione sobre esa dimensión tan lejana y ajena como es la guerra. La personalidad que muestran los protagonistas frente los diversos escenarios y situaciones que se van encontrando, en las que se refleja las duras condiciones de un reportero de guerra, hace que uno se cuestione sobre su profesión pero a la vez surja un sentimiento intermedio entre motivación y emoción. ‘’El soldado joven que grita en un portal alcanzado en el vientre, y aquel otro en estado de shock mirando a la cámara con ojos vidriosos mientras le taponan, o intentan hacerlo- no se quedaron allí para comprobarlo. La intensa hemorragia de la femoral desgarrada.’’

Arturo Pérez-Reverte

Como dice la frase introductoria, escrita por el autor norteamericano Tim O’Brian. ‘’Una auténtica historia de guerra nunca es moral. No instruye, ni alienta la virtud, ni sugiere modelos de comportamiento ni impide que los hombres hagan las cosas que siempre hicieron. Si una historia de guerra parece moral, no la creáis’’. Arturo Pérez-Reverte habla y da que hablar sobre ética y moralidad en una guerra. El autor deja clara su posición basándose en su experiencia como reportero. Mediante su dura crítica a la guerra en general y al negocio que esta conlleva, carga duramente contra los directivos de TVE, en lo que desemboca su dimisión de la cadena pública. Este hecho dice mucho del autor, pues aunque en el libro reconoce que ha tratado con ‘’gentuza’’ como los nombra él refiriéndose a: traficantes, ladrones o guerrilleros, su dimisión por situaciones como que directivos de TVE le pidan facturas por comprar productos en el mercado negro en plena situación de beligerancia, retrata los valores y los principios morales del autor.
Uno de los puntos más interesantes de la obra y quizás el que más destaca y llama la atención, es su vocabulario. Expresiones provocadoras y gamberras a la vez que cuotidianas, hacen que surja un contacto muy directo y que la lectura sea de fácil comprensión. Calificar un puente de  ’pata negra’’ o reproducir una situación entre un ejecutivo y su secretaria: ’’Barlés imaginaba al fulano en mangas de camisa, llamándose Mortimer, o Manolo, con la secretaria trayéndole café, gracias, cómo van las cosas, bien, muy bien, siete mil muertos por aquí, diez mil por allá, y me llevo cinco, diablos, este café está ardiendo, oye preciosa, si eres tan amable tráeme los porcentajes de quemaduras de napalm. No, éste es de quemaduras de la población civil, me refiero al de soldados de infantería. Gracias, Jennifer, o Maripili. ¿Tomas una copa a la salida del trabajo…? No fastidies con eso de que estás casada. Yo también estoy casado. ’’ Esta escenificación irónica del trato de una guerra por parte de los altos ejecutivos con un vocabulario tan soez, denuncia a la vez que ridiculiza, el gran negocio que hay detrás de la guerra y lo poco importante que es para el mandamás la tragedia en sí.  
Territorio Comanche, es ya, un clásico brillante del género bélico, enfocado en el ámbito periodístico que hace que el lector descubra un mundo totalmente nuevo y desconocido del que no se habla en ningún telediario, y cae fácilmente en el olvido.

Friday, October 15, 2010

Jacinto Antón torna a l’Autònoma com a conferenciant per inaugurar el nou curs acadèmic


Antic alumne i professor de l’Autònoma, Jacinto Antón inaugura el curs acadèmic amb una conferència on va delectar als assistents amb les seves experiències al llarg de la seva carrera. Amb la intervenció d'Isabel Pont, secretaria general de la UAB i el degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació, Josep Maria Català, Antón va ser l’encarregat de la lliçó inaugural del curs 2010-2011
Amb la presentació de Jacinto Antón per part del degà Josep Maria Català, es va inaugurar el nou curs acadèmic de la Facultat de Ciències de la Comunicació. Català va començar fent un repàs de la trajectòria del periodista barceloní, destacant el Premi Nacional de Periodisme Cultural que li va ser atorgat a l’any 2009 i en general la seva llarga carrera professional com a redactor del diari El País.
El degà, Josep Maria Català va finalitzar la seva intervenció amb una comparació d’en Jacinto amb C.W. Ceram, periodista i crític literari alemany, tot un pioner del periodisme cultural. El conferenciant va agrair la comparació amb tal personatge, i va iniciar la lliçó inaugural parlant de la seva etapa a la universitat. Sostenent el seu antic carnet d’estudiant de l’Autònoma del curs 1974-1975, Antón es va desfer en elogis cap a la Facultat de Ciències de la Comunicació, i va qualificar la seva etapa a la universitat com la millor de la seva vida: ‘’ moltes vegades, somio que torno a la universitat’’

Mostra: Restes de mòmia.

Antón va donar molta importància al fet de que la vida d’un periodista es basa en l’aprenentatge continu i va sentenciar: ‘’qui es pensa que ho sap tot, està mort’’. Tot seguit, el guanyador de l’últim Premi Nacional de Periodisme Cultural, va fer gaudir als assistents amb les seves experiències al llarg de la seva dilatada carrera. Viatges a Egipte o Grècia entre d’altres, van ser recreats pel periodista amb dues mostres excepcionals: restes del teixit d’una mòmia i pèls de mamut. Aquestes dues mostres van  estar a l’abast del públic i va ser objecte de gran interès durant tota la sessió. Sobre les mostres, Antón orgullós declara: ‘’em recorda a Egipte, no crec que tingui una maledicció, sinó una benedicció’’(referint-se a la resta del teixit de mòmia)
Entre altres anècdotes, com la seva caiguda a una tomba plena de mòmies a Alexandria, ens parla d’una obra que va marcar la seva carrera: Justine de Lawrence Durrell, una història d’amor i passió a la ciutat d’Alexandria. Menciona aquesta obra amb la satisfacció de poder dir que els llocs que s’esmenten a l’obra de Durrell, ell els ha pogut gaudir en primera persona.
Seguint amb el repàs de la seva carrera, explica la seva experiència positiva com a professor de ‘’Periodisme Cultural’’ a principis dels anys noranta a l’Autònoma. De cara a la seva vida personal, Antón ens parla del seu paper al fatídic cop d’estat d’Antonio Tejero el 23 de Febrer de 1981, on ell era un dels militars que feia guàrdia a l’exterior. Amb aquesta anècdota reflexionava sobre, com una simple acció seva aquell dia, podria haver canviat la història de l’estat espanyol.
Més enfocat en l’àmbit periodístic, Antón reflexionava de nou sobre la pèrdua de l’escriptura envers la veu i la imatge. En relació al que suposa la immediatesa d’una xarxa de comunicació com Internet, pensa que és un fet molt perillós ja que s’eliminen molts filtres de control, tant de contingut, com de qualitat. ‘’Abans teníem moltes hores per investigar conscienciosament sobre el tema, ara hem de fer les notícies en minuts i després anar modificant-les, tinc l’esperança de que algun dia tot tornarà a ser com abans.’’
Finalment, Jacinto Antón va acabar destacant el fet de que encara que la secció de cultura no és la més atractiva per l’estudiant, és la que dóna més satisfacció personal, i se li pot donar un toc personal que en altres seccions seria impossible. Isabel Pont i Josep Maria Català van concloure l’acte amb unes paraules en les quals suggerien als estudiants, que mai perdessin la il·lusió  del principi.