Thursday, September 30, 2010

La Vaga General a Granollers: triomf o fracàs?

La vaga general esdevé a Granollers amb l'ocupació dels principals sindicats al centre neuràlgic de la ciutat. Gairebé més de 250 persones es van reunir a la Porxada. La jornada va transcórrer sense cap incidència rellevant. Fora de la porxada, un piquet va recórrer el centre granollerí tancant les botigues que no havien seguit la vaga.

Opinions per tot els colors, la vaga va succeir a la capital del Vallès Oriental amb diversitat d'opinions entre sindicats i ciutadans. Els piquets van donar el tret de sortida del 29 de setembre tancant els polígons principals de la ciutat, al centre, Granollers es va llevar com si d'un diumenge es tractés. A primera hora del matí, un piquet de Comissions Obreres d'una vintena de persones va tancar els pocs comerços que havien obert, pràcticament tots els establiments del centre van tancar i no es va produir cap incidència greu.

L'activitat va començar a ser notable a partir de les dotze del migdia, hora fixada pels sindicats per a la manifestació. El punt de confluència on sindicats i manifestants es van reunir va ser la Porxada, més de 250 persones van omplir el centre neuràlgic de la ciutat per protestar contra la reforma laboral i la situació de crisi que viu l'estat. Una hora després de la manifestació, es va iniciar una marxa popular des de la porxada, que va envair els carrers de la ciutat.. Hi havia un objectiu clau, tancar els grans supermercats que estan establerts arreu del carrer Girona com: Dia, Mercadona i Opencor.


La polèmica està servida, ningú es posa d'acord i tothom vol tenir la raó. El piquet que va recórrer els carrers de Granollers, es presentava com un piquet informatiu, però accions com que els components del piquet arribessin a una fruiteria, agafessin productes i se'ls mengessin ho posa en dubte. Molts clients, al ser desallotjats dels establiments on estaven consumint, i que prèviament serien tancats, ratificaven sobre el dret de vaga.

Aquest mateix dret, genera molta polèmica. Núria Basart, coordinadora del centre privat Educem, explica la posició de l'escola com a centre privat que no segueix la vaga ‘'la postura de l'escola és respectar la decisió que prengui el professorat'' . Però és ben bé així? A aquest mateix fet al·leguen els sindicats, la situació de crisi que hi ha, fa que per molts treballadors sigui vital conservar el seu lloc de treball. Així, en una jornada de vaga, el fet de que molts treballadors no assisteixin, des dels sindicats s'atribueix a la por de que exercir el dret a vaga signifiqui tenir futures conseqüències a la seva vida laboral. Aquest va ser un debat constant en el tancament de moltes botigues i supermercats per part dels consumidors indignats i els líders sindicals.


A la mateixa escola Educem, el delegat sindical del centre, Àngel Luchena, ens dóna la seva opinió sobre la vaga i la reforma laboral: ‘'aquesta vaga no és oportuna, hi ha molta gent que es juga el lloc de treball'' també incideix en la precària situació laboral i l'ampliació de l'edat de jubilació ‘' hi ha països que tenen la jubilació als 60 anys des de fa molt, però nosaltres que portem més de 40 anys amb l'edat de jubilació fixada als 65 anys perquè els politics de l'època pensaven que molts no arribaríem, i a sobre ara l'amplien perquè es troben que la jugada els hi ha sortit malament..''



El professorat del centre es va mostrar molt crític amb la vaga, la coacció que hi ha des dels piquets, i el fet de que la situació laboral ja és precària des de fa molts anys en el sector privat. Paquita Guàrdia i Mireia Costa van insistir en el tema: ‘' si hem arribat a aquesta situació es també per que els sindicats no han sabut negociar, perquè no s'ha fet aquesta vaga abans? '' ‘'el sector privat ja fa temps que vivim aquesta situació, ha sigut el moment de quan s'ha tocat el sou dels funcionaris quan han saltat totes les alarmes''


Per contrapartida, els sindicats qualifiquen la vaga de triomf a causa de ‘'l'assistència massiva''. Lluis, militant de CNT deixa clara la seva posició davant la vaga: ‘'crec que aquesta vaga s'hauria d'haver fet abans, però millor tard que mai''. Carles, organitzador de Comissions Obreres carrega contra els mitjans: ‘'totes les vagues son necessàries i tenen els seus fruits. Plantejar una vaga al juny era impossible, hi ha d'haver-hi moltes assemblees informatives de cara al treballador per que assisteixin en massa'' ‘' molts mitjans de comunicació ens han desprestigiat i ens han posat com els dolents de la pel·lícula''


Paral·lelament, un fet rellevant és que una gran massa de població adulta i vella creuen que el culpable de la crisi i el seu principal agravant és la immigració, dures declaracions com: ‘' els joves sou carn de canó'' o ‘'primer nosaltres, després ells'' van ser constants a les converses de la Marxa Popular.

0 comments:

Post a Comment